L’atenció a les persones sense llar en l’operació fred

Comença l’hivern i hi ha més de 900 persones dormint al ras a la ciutat de Barcelona, malgrat que les places residencials d’entitats i Ajuntament no han deixat d’augmentar, així com el nombre de persones allotjades en pensions a causa de situacions d’emergència social.

El resum del funcionament de l’operació fred i els aspectes més rellevants vinculats a la tasca d’atenció a les persones sense llar són els següents:

  • Des de l’Àrea de Drets Socials, l’operació fred en fase preventiva està oberta des de novembre fins a març, període durant el qual hi ha un equipament específic d’estada limitada de 72 places: el Centre d’Atenció Nocturna d’Emergència (CANE).
  • La fase d’alerta de l’operació fred l’activa Protecció Civil i comporta actuacions a tots els nivells. També la pot activar la direcció d’emergències socials de l’Ajuntament de Barcelona quan les previsions del Meteocat indiquin que les temperatures baixaran a 0 graus o que el mapa d’alertes meteorològiques estigui taronja (perill alt) o vermell (perill molt alt). Des de l’àmbit social comporta que s’engeguin mesures d’atenció a situacions d’especial vulnerabilitat. En aquest sentit, s’amplien les places disponibles del CANE amb les del Centre d’Estades Breu (CEB) del CUESB per acollir persones que dormen al carrer. El CEB és un equipament que també dona servei a l’Àrea Metropolitana i que està disponible per donar allotjament en cas d’emergència (esfondrament, incendi, explosió en un immoble… però també per acollir familiars de víctimes d’un accident multitudinari, per exemple). Són places que es poden obrir en cas de temperatures molt baixes per allotjar persones que estiguin pernoctant a la via pública però que no poden estar ocupades indefinidament i no poden ser utilitzades a mode de centre residencial.

  • -És en la fase d’alerta quan surten equips formats per personal del CUESB, de SIS Medi Obert i voluntariat, contacten amb les persones que dormen a l’espai públic i els ofereixen allotjament.​